Verlichtingsadvies nieuwe woning of nieuwbouwwoning

Heb je een nieuw huis gekocht of een nieuwbouwwoning en ben je op zoek naar advies over verlichting? Waarschijnlijk ben je al bezig met waar de bank moet staan, de tv en de eethoek maar kloppen de lichtpunten ook?

In een bestaande woning kun je niet zomaar bestaande plafond en wand lichtpunten aanpassen, dit kan een kostbaar iets worden.

Bij een nieuwbouwwoning kun je bij de meerwerkopties aangeven of er lichtpunten bij moeten en of ze verplaatst moeten worden. Denk dus goed over na over het verlichtingsplan in nieuwbouw. Verlichting speelt een belangrijke rol in het creëren van de juiste sfeer, het benadrukken van architectonische kenmerken en het benadrukt de functionaliteit van verschillende ruimtes. Overdag zie je dit niet maar ’s avonds wel.

Soorten verlichting

Een goed doordacht lichtontwerp verbetert niet alleen de algehele uitstraling van de ruimte, maar draagt ook bij aan het welzijn en het gebruik van elke ruimte. Door verschillende soorten verlichting te combineren en rekening te houden met de functie van elke ruimte, ontstaat er een samenhangend geheel.

Bij soorten verlichting in huis denk je aan algemene verlichting voor basisverlichting, accentverlichting om bepaalde elementen te benadrukken, en taakverlichting / functionele verlichting voor functionele gebieden zoals de keuken. Alles is tegenwoordig LED-verlichting wat dus duurzame verlichting is omdat het veel minder energie verbruikt dan de traditionele lichtbronnen.

Lichtkleur

De lichtkleur, ook kleurtemperatuur genoemd, speelt een grote rol in de in een ruimte en wordt aangeduid met Kelvin of afgekort K. Hoe lager het getal hoe warmer de kleur en uiteraard hoe hoger het getal hoe kouder/witter het licht. Kaarslicht kun je vergelijken met 1800-2000/2200 K en daglicht met 6000-6500 K.

Een warme lichtkleur (2500-2700 Kelvin) is voor gezellige en ontspannen ruimtes zoals de zithoek en slaapkamer, terwijl koelere tinten (3000-4000 Kelvin) beter geschikt zijn voor functionele gebieden zoals de keuken. Zorg ook dat je voor sfeerverlichting dezelfde kleurtemperatuur gebruikt. Een ruimte wordt heel onrustig als je warm witte kleuren hebt (2600-2700 K) en dan ineens een paar lampen met een oranje kleur (2000-2200 K) wat vergelijkbaar is met kaarslicht.

lichtadvies | C-Style Concepts

Dimmen

Je kunt een lichtbron alleen dimmen als dit een dimbare lichtbron is. Check dit altijd als je er een koopt. Daarnaast moet het armatuur / de lamp ook een dimmer hebben, op het snoer of via de wanddimmer. Ga je bestaande lichtbronnen voor plafondverlichting die via een wanddimmer gaan vervangen voor LED-lichtbronnen, denk er dan aan dat je ook een LED wanddimmer nodig hebt.

Bij een normale dimbare lichtbron wordt de lichtsterkte minder als je hem dimt. Er zijn ook lichtbronnen waarbij de lichtsterkte minder wordt maar ook warmer wordt van kleur. Dit is een dim-to-warm of Warm Glow (Philips) lichtbron. Hiermee kun je verschillende scenes mee creëren. En dan heb je nog een lichtbron waar je geen dimmer voor nodig hebt. Handig voor als deze in een lamp moet met een aan/uit schakelaar. Dit is een Scene Switch of 3 Light Settings (Philips) lichtbron; een 3 standen lichtbron. D.m.v. de aan/uit schakelaar wissel je van lichtsterkte. Hij onthoudt de laatste stand. Dit staat op de verpakking vermeld.

lichtadvies | C-Style Concepts

Functioneel en decoratief

Naast functionaliteit kan verlichting ook fungeren als decoratief element in je woning, wat ook wel decoratieve verlichting wordt genoemd. Hanglampen boven een eettafel, vloerlampen, tafellampen in de woonkamer of sfeervolle wandlampen kunnen dienen als eyecatchers en de esthetiek van je interieur verbeteren.

Ik krijg regelmatig de vraag wat te doen met de verlichting omdat men toch vaak in standaard oplossingen denkt. Hieronder leg ik uit wat je per ruimte nodig hebt voor functionele en sfeerverlichting.

Entree / hal

Hier stap je de woning binnen en is dus het eerste wat je ziet. Bijna altijd zit hier een centraal lichtpunt in het plafond. Plaats hier een opvallend lichtpunt, zoals een hanglamp of richtbare spots, om een warm welkom te creëren. Let op bij het kiezen van een hanglamp dat deze niet te laag komt i.v.m. het stoten van je hoofd én dat hij niet tegen een deur aankomt als je deze open doet! Met richtbare spots kun je ook de hal sfeervol verlichten. Voordeel is dat je meerdere delen van de hal kunt verlichten, waaronder de kapstok. Gebruik dimbare lichtbronnen en een led wanddimmer.

Woonkamer

Combineer hier verschillende soorten verlichting, zoals plafondlampen/-spots, vloerlampen en tafellampen, om gelaagdheid te creëren. Fijn is ook om een kleine leeslamp te hebben. Richt accentverlichting op kunstwerken of decoratieve elementen, terwijl algemene verlichting zorgt voor een heldere basis. Uiteraard alles met een dimmer. Plafondspots met een dimmer kun je dan ook als sfeerverlichting gebruiken.

Eethoek

Boven de eettafel kun je, afhankelijk van wat je wil bereiken, een gewone dimbare lichtbron gebruiken of een dim-to-warm. Aan de eettafel wordt (na)getafeld, geborreld maar ook gewerkt, gelezen, door kinderen gespeeld en geknutseld. Het is dus fijn als je voor die verschillende functies het licht kunt aanpassen.

Keuken

In de keuken is het belangrijk om functioneel licht te hebben boven werkbladen en de kookplaat. Hanglampen boven het keukeneiland kunnen niet alleen de benodigde verlichting bieden, maar ook een stijlvolle touch toevoegen. Als er maar een centraalpunt in het plafond zit kun je ook denken aan trackverlichting, ook railverlichting genoemd. Dit is een rails waar je spots en evt. hanglampen op kunt aansluiten. Het voordeel is dat je hier maar een plafondpunt nodig hebt om hem op aan te kunnen sluiten. De spots kun je richten. Alles is in een keer te dimmen en aan-/uit te zetten.

lichtadvies keuken railverlichting| C-Style Concepts
Railverlichting kan in diverse vormen. Ook kunnen er hanglampen aan
lichtadvies keuken railverlichting| C-Style Concepts
Rail in carré vorm
lichtadvies keuken railverlichting| C-Style Concepts
Als je de rail niet veel teveel wil laten opvallen kies dan voor wit.

Slaapkamer

Kies in de slaapkamer voor zachte, dimbare lampen om een rustgevende sfeer te creëren. Bedlampjes zijn niet alleen praktisch, maar voegen ook een intieme ambiance toe. Dat kunnen nachtlampjes, kleine tafellampen of kleine hanglampen zijn. Overweeg het installeren van inbouw- of opbouwspots voor algemene verlichting of een mooie grote hanglamp (die niet te laag hangt).

Badkamer

In de badkamer is voldoende helderheid essentieel, vooral bij de spiegel en het wastafelgebied. Tegenwoordig hebben veel badkamerspiegels geïntegreerde verlichting maar als je die niet hebt kunnen wandlampjes aan weerszijden van de spiegel een functionele en sfeertoevoeging zijn om schaduwen te verminderen. Inbouw- of opbouwspots in het plafond kunnen zorgen voor algemene verlichting. Zorg ervoor dat badkamerverlichting de juiste IP waarde heeft. Op de meest natte plekken (douche, bad) moet deze lampen waterdicht zijn.

Werkruimte

Voor werkruimtes, zoals een thuiskantoor, is het van belang gerichte verlichting te hebben boven het bureau. In kasten kunnen LED-strips het interieur verlichten, waardoor het gemakkelijker wordt om spullen te vinden.

Wil jij verlichtingsadvies of hulp bij een lichtplan voor je woning? Laten we kennismaken! Vul het contactformulier in voor een afspraak:

https://c-styleconcepts.nl/contact/ 

No posts were found for provided query parameters.

© 2021 Qode Interactive, All Rights Reserved